Горанов: Вече не може да се краде ДДС

Rate this post

Той смята за неработещ мeханизъм възможността да разваля сделки

Горанов: Вече не може да се краде ДДС
Горанов: Вече не може да се краде ДДС

Премахнахме възможността да се краде ДДС. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусията “Да!На българската икономика”, организирана от КРИБ и “Стандарт”.

Финансовият министър категорично заяви, че не се планира въвеждане на диверсифицирана ставка на ДДС за храните. С обратното начисляване на ДДС е премахната възможността да се краде ДДС, а не да се събира повече. “Политика трябва да се прави през разхода, а не през прихода” заяви финансовия министър пред репортер на Economic.bg. “Това, което предотвратихме e възможността да се краде ДДС” допълни той.

Горанов изрази песимизма си относно идеята да му се даде функция да разваля търговски сделки за 48 часа, като съобщи пред медиите след конференцията, че “един подобен текст ще може да контролира временни обществени отношения, при положение, че сме страна членка на Европейския съюз, а това предвижда свободно движение на стоки и капитали и хора. Една подобна мярка не може да изпълни ролята, която обществото й възлага, а именно да предпази извършването на кражби в рамките на търговски сделки на публично или частно имущество.”

“След големите проблеми в КТБ обществото се зареди с надежди, че държавата ще възстанови максимално бързо справедливостта и всичко откраднато ще се върне при хората. Ще направим всичко възможно. Тази мярка обаче едва ли ще даде очаквания резултат. Не бягам от отговорност“, категоричен беше финансистът.

По думите му само за 100 дни приходните администрации са успели да постигнат значителен ръст на приходите, без видим растеж на брутния вътрешен продукт. По темата за акциза на цигарите Горанов заяви, че нищо няма да се променя, а държавата ще прилага минималните изискуеми от ЕС нива.

На въпрос за спиране на сделки от финансовият министър заяви, че подобен текст ще бъде неработещ. “Оставам с резерви доколко министърът на финансите може да изпълнява подобни функции. Ако бъдат възложени на НС тепърва ще трябва да даваме отговор на няколко въпроса: Първо, как министърът на финансите ще разваля сделки, които са извън юрисдикцията на Република България, какви ще са правните последствия от евентуални действия на министъра на финансите, възползвайки се евентуално от дадени му нови права”, обясни Горанов.

Единствената незапочнала някога реформа е във висшето образование. “Единствената неосъществена реформа до момента е образователната”, заяви министърът на финансите. По думите му висшето образование е онзи нереформиран елемент от образователната система, който уврежда трайно пазара на труда.На въпросът как финансовият министър ще разваля сделки, които са извън юрисдикцията на Република България и какви ще са правните последствия за страната при евентуални действия на министерството, възползвайки се от новите си права, Горанов отговори, че “ако му се възложи на финансовия министър или на друг министър или държавен орган да разваля сделки от търговския оборот с неясна подсъдност и предмет, до голяма степен такъв текст ще бъде наработещ“. След дискусията Владислав Горанов заключи, че България бавно и уверено започва да изгражда индустриален гръбнак от бизнесмени, които не разчитат на държавата като източник на правене на бизнес, а като среда.

Източник: https://www.economic.bg/