Горанов предлага централизиран регистър на банковите сметки

Rate this post

Идеята е да се пресече укриването на данъци

Горанов предлага централизиран регистър на банковите сметки
Горанов предлага централизиран регистър на банковите сметки

Финансовият министър Владислав Горанов обмисля предложение за създаване на централен регистър в БНБ с информация относно това къде и колко броя сметки има всеки български гражданин.

Това стана ясно, след като независимият депутат Велизар Енчев отправи въпрос към Горанов относно действията на българските финансови институции срещу укриване на доходи на български граждани в чужди банки и по-конкретно за банката HSBC и за 74 българи, замесени в случая, предаде БГНЕС.

“Досега не е получавана информация от немските данъчни власти за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария.”, обясни министърът. “Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. Удържаният по този начин данък се превежда на НАП”, обясни Горанов.

По негови думи персонална информация се изпраща в България само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък върху лихвите в Швейцария. Става дума за ограничен кръг лица, като е на лице възможност съответното физическо лице да скрие самоличността си като избере да внесе данък върху лихвите си в Швейцария. За 2013 г. размерът на удържания в Швейцария данък върху доходите от спестяванията под формата на лихвени плащания, който е преведен по сметките на НАП е около 900 000 лв. Справката за 2014 г. щяла да бъде получена през 2016 г.

Горанов увери, че България предприема действия за присъединяване към съответните многостранни споразумения между държавите, които служат като правно основание за т. нар. общ стандарт за автоматичен обмен на финансова информация от Организацията за икономически сътрудничество и развитие. Според него този стандарт ще даде възможност за осъществяване автоматичен обмен на финансова информация между държавите.

“Предлагам да се мисли за решение от типа на това всички банкови сметки на всички български граждани и предложена от правителството подобна законодателна инициатива да се създаде в БНБ по аналог на кредитния регистър – регистър на всички банкови сметки, без индивидуализация на размера, защото това е банкова тайна. Всеки български гражданин, който има банкова сметка, тя да става известна автоматично и бързо на всички правораздавателни органи и на всички органи, които се занимават със събирането на приходите у нас”, посочи Горанов. Той обобщи, че идеята му е да се създаде централизиран регистър в БНБ с информация за това всеки български гражданин в кои банки и колко банкови сметки има.

Източник: https://www.economic.bg/