Горанов: Бюджет 2015 отговаря на изискванията

Rate this post

Министърът отчете първите 100 дни управление

Горанов: Бюджет 2015 отговаря на изискванията
Горанов: Бюджет 2015 отговаря на изискванията

Бюджет 2015 не е най-добрият, но отговаря на всички европейски изисквания. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, отчитайки 100 дни управление.

Той подчерта, че има тенденция за намаляване на контрабандата и увеличаване на събираемостта и ефективността в бюджета, както и за икономически бонуси за най-бедните. „Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки“, обясни Горанов.

Не бе подмината и темата за дълга. „При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг. Затова е важен дебатът, който тече в момента. Заблуждаващо е да се смята, че бюджетният дефицит е проблем само на правителството“, заяви министърът. Той посочи, че дебатите продължават в рамките на управляващо мнозинство.
Горанов отчете, че в първите дни правителството е трябвало да се справя с „блокираните огромни парични ресурси в КТБ“.
Министърът коментира и мнението на опозицията за бъдещия заем. „Вероятно аргументите на БСП и ДПС, че когато те поемаха дълг, имаше противопоставяне в обществото, са приемливи. Иначе тези 8 млрд. евро могат да се намалят до 6 млрд. евро, ако балансираме бюджета за 2015 г. и този до 2017 г.“, посочи Горанов.
Той коментира, че дефицитът не е самоцел. „Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира от къде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове“, каза още Владислав Горанов.
Отчетоха се позитиви като възстановените плащания по европейските фондове и продължената практика за навременно възстановяване на ДДС. Според министъра в края на 2014 г. възстановеният данъчен кредит е 6 пъти по-голям от 2008 г., когато са регистрирани сериозни излишъци.
Ако не искаме да имаме дълг, не трябва да имаме дефицит, категоричен бе министърът.

Източник: https://www.economic.bg/