Германска банка заведе дело срещу ЕЦБ

L-Bank иска да остане под германския надзор, заради високите разходи по новите си евро регулации

Германска банка заведе дело срещу ЕЦБ
Германска банка заведе дело срещу ЕЦБ

Германска банка заведе дело срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит да избегне нейния надзор, пише MarketWatch. Това е първото предизвикателство от правен характер пред новата роля на финансовата институция.

През месец ноември, предходната година (2014) ЕЦБ пое директния надзор над 120 от най-големите европейски банки, отнемайки отговорността от националните надзорни органи като в случая това са германската Комисия за финансов надзорBaFin и Централната банка на Германия. Ролята на ЕЦБ среща неодобрението на политиците и по-малките банки, които се опасяват от допълнителните регулаторни разходи.

Банката за развитие Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank) заведе дело в Европейския съд в опит да оспори поставянето й под директния надзор на ЕЦБ. L-Bank обвинява банковия надзор в еврозоната за високите бюрократични разходи.

Делото е заведено на 12 март, е най-радикалният ход на европейската банка срещу надзора на ЕЦБ. Мнението на L-Bank е, че по-високите разходи, свързани с надзора на ЕЦБ, ще подкопаят способността й да подкрепя местни домакинства и предприятия. Вместо това от банката искат да бъдат надзиравани от BaFin и Бундесбанк, което според L-Bank е правилното решение, имайки предвид локалния фокус на нейната дейност.

L-Bank твърди, че бизнес моделът й е ясен и семпъл, докато задачата на ЕЦБ е по-скоро да регулира по-сложни банки. ЕЦБ трябва да поеме отговорността за всички банки, чиито активи надхвърлят 30 млрд. евро или създават повече от 20% от брутния вътрешен продукт на своята страна.

L-Bank e една от общо 21-те гремански банки, които попадат под директното наблюдение на ЕЦБ.  Към края на 2013 г. Активите й са за 70 млрд. евро към края на 2013 г., а последните данни показват, че печалбата и е размер на 100 млн. евро. През 2013 г. Банката е отпуснала евтини кредити за 7,4 млрд. евро. в подкрепа на локални проекти, фирми и домакинства.

Предполага се, че за да преминат през миналогодишните стрес тестове на ЕЦБ, малките германски банки е трябвало да платят на външни одитори и на свои служители 5-10 млрд. евро. Покриването на регулациите на BaFin и Бундесбанк е далеч по-евтино, добавя MarketWatch.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this