Германия ще съдейства на България за реформите

Rate this post

Външният министър на Германия подчерта, че трябва да се работи за подобряване на инвестиционния климат у нас

Германия ще съдейства на България за реформите
Германия ще съдейства на България за реформите

Германия е готова да окаже съдействие за необходимите реформи в България.  Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата с българския му колега Даниел Митов, цитиран от „Фокус“. Щайнмайер подчерта, че трябва да се работи за подобряване на инвестиционния климат в България.

„България и Германия се нуждаят една от друга в Европа. Сътрудничеството ни е необходимо, но то не трябва да бъде само на ниво високопоставени лица, а да бъде и сред обикновените хора“, каза министър Щайнмайер.

В тази връзка той посочи, че над 50 хил. българи живеят и работят в Германия. Около 5 хил. български студенти получават своето образование във федералната република и над 5 хил. германски фирми работят в България, което допринася за двустранното сътрудничество.

Особен акцент Щайнмайер постави и върху проблема с нелегалната имиграция. България и Германия са две страни, за които този въпрос е много важен и те имат затруднения с него – България като външна граница на ЕС, а Германия, защото със своя стандарт тя е привлекателна за търсещите нов дом.

От своя страна външният министър Даниел Митов заяви, че Германия ще окаже помощ на България при предстоящото председателство на страната ни в ЕС, което ще бъде през 2018 г. „Това ще включва подготовката на български държавни служители в германските институти по отделни досиета на ЕС“, заяви министър Митов.

Той отбеляза, че като израз на българското желание да се работи в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, „предложихме министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел“.

Източник: https://www.economic.bg/