Фирмите – без график за отпуски

Rate this post

Фирмите да не са задължени да правят график за годишните и месечните отпуски. Това реши с пълно единодушие икономическата комисия, информира 24 часа.

 Фирмите - без график за отпуски
Снимка: Google
Депутатите подкрепиха на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от председателя на комисията Петър Кънев.
Положителни становища дадоха министерствата на икономиката и на социалната политика. Против предложенията остават само синдикатите. ГЕРБ и ДПС не само подкрепиха проекта, но обещаха да внесат свои предложения за промени между двете четения. Затова срокът бе удължен на 14 дни.

По данни на НСИ от 370 хил. фирми около 350 000 са микрофирми, в които работят около 600 000 души. Те са гръбнакът на малкия семеен бизнес със своите средно 1,8 човека персонал. Според шефа на комисията Петър Кънев било пълен абасурд те да бъдат товарени с бумащина със същите изисквания, каквито имало за големите компании.
Депутатите одобриха също предложението всеки работодател да може по свое решение да пенсионира служител, когато той има необходимите възраст и стаж. Според Петър Кънев с тази поправка да се реши сериозен проблем на училищата и университетите, в които работят много хора, навършили пенсионна възраст.
Бързо въвеждане на електронна трудова книжка предвиждат още гласуваните вчера от икономическата комисия поправки.