Европа подготвя „План Б” за Гърция

Rate this post

Словения предупреди министрите да се подготвят за фалит на Гърция

Европа подготвя „План Б” за Гърция
Европа подготвя „План Б” за Гърция

Берлин е подготвен за евентуален фалит на Гърция, това намекна германският финансов министър Волфганг Шойбле след напрегната среща на финансовите министри на еврозоната в Рига вчера, предаде Reuters.

Шойбле беше попитан от журналисти дали финансовите министри на еврозоната работят по „План Б“, в случай че преговорите за финансирането на Атина се провалят.

Той не посочи конкретни мерки, а направи паралел със запазването в тайна на плановете за обединението на Германия през 1989 г.

„Не трябва да питате отговорни политици за алтернативи“, отговори Шойбле, добавяйки, че човек може само да използва въображението си, за да си представи какво би се случило. Той посочи, че ако отговори утвърдително, че министрите работят по „План Б“ – тоест какво би станало и какво да правят, ако Гърция остане без пари и вече не може да си плаща дълга – това би предизвикало паника.

За да обясни позицията си, той направи паралел със секретността, която била необходима на първоначалния етап на планирането на обединението на Германия през 1989 г. „Ако тогава някой ресорен министър – аз бях един от тях, беше казал предварително: ние имаме план за обединение, тогава цял свят вероятно щеше да каже, че германците напълно са се побъркали“, заяви Шойбле, който беше федерален министър, отговарящ за специални задачи, в периода 1984-1989 г.

Финансовият министър на Словения предложи по време на срещата, тъй като преговорите, които се водят в продължение на три месеца не водят до никъде, може би министри от еврозоната трябва да започнат обсъждане за план Б.

На заседанието на министрите в петък, Гърция бе остро критикувана за забавянето по подготовката за реформи. Атина бързо изчерпва паричните си средства и без нови заеми няма да бъде в състояние да погаси дълговете си.

Източник: https://www.economic.bg/