Ето кандидатите за новото ръководство на БНБ

Партиите и бизнесът с различни идеи за управители на централната банка

Ето кандидатите за новото ръководство на БНБ
Ето кандидатите за новото ръководство на БНБ

Димитър Радев – управител, подуправители – Калин Христов и Румен Порожанов. Към днешна дата това е екипът, който с голяма доза вероятност може да поеме централната банка веднага след като Иван Искров си отиде, предаде БГНЕС.

Вече стана ясно, че бившият зам.-финансов министър, а сега съветник в МВФ Димитър Радев ще бъде официалната номинация на ГЕРБ. Хора от партията твърдят, че ще му бъде препоръчано да работи в екип с Калин Христов, който в момента е подуправител на БНБ, и с бившия служебен финансов министър Румен Порожанов, пише “24 часа”.

Мандатът на Калин Христов изтича през октомври 2015 г. Мястото на другия подуправител, който оглавява “Банков надзор”, вече е вакантно, тъй като Цветан Гунев бе освободен предсрочно заради обвиненията срещу него покрай кризата с КТБ.

Въпреки че се изказаха ласкаво за Димитър Радев, реформаторите също ще издигнат кандидат. Около техните идеи за високия пост най-често се споменават имената на Любомир Христов и Бисер Манолов. Вероятно причината е, че и двамата бяха ангажирани в последните избори с “България на гражданите” на вицепремиера Меглена Кунева.

Източници от БСП пък смятат, че те най-вероятно ще се включат в номинациите, но само за подуправител. Засега везните клонят към Димитър Костов, като запазването му на поста ще е условие за подкрепа на Димитър Радев.

Бизнес среди пък лансираха името на работещия в ЕВБР Камен Захариев. Споменават се и тези на Асен Ягодин от Пощенска банка и на Гълъбин Гълъбинов, който оглавява Емпорики банк.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this