ЕС въвежда единен документ за обществените поръчки

Rate this post

Целта е облекчаване на процедурите и по-успешна борба с корупцията

ЕС въвежда единен документ за обществените поръчки
ЕС въвежда единен документ за обществените поръчки

Нов закон за обществените поръчки ще се бори с корупцията и сивите практики при процедурите. Промените ще въведат и 2 нови европейски директиви в процеса по възлагането на обществени поръчки до април 2016 г., предаде БНР.

Законът ще установи нови правила в процеса на възлагане на обществените поръчки, защото сега действащите не са променяни в Европа от 2004 г. За обществени поръчки през 2012 г. са похарчени 425 млрд. евро, които представляват 3,4% от БВП на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи Аглика Цветанова от председателството на Европейската комисия у нас.

Тя допълни, че целта на двете нови директиви е да установят единен европейски документ за кандидатстване, като изпълнителите подготвят единствено техническото и ценовото предложение. „Всички европейски дружества да работят в рамките на целия ЕС по един хармонизиран, уеднаквен режим. Това е целта на ревизията – интегриране на общия европейски пазар. Даваме възможност на дружествата да имат равен достъп до обществените поръчки във всички държави в ЕС.“

Освен това новите правила имат за цел да правят процедурите по-прозрачни, по-открити и по-облекчени откъм бюрокрация и срокове. Общественото обсъждане на проектозакона трябва да приключи през следващия месец, като се очаква той да влезе в сила от началото на 2016 г.

Източник: https://www.economic.bg/