ЕК ни постави под строго наблюдение заради макроикономически дисбаланси

Rate this post

Европейската комисия (ЕК) започна срещу България процедура за прекомерни макроикономически дисбаланси.

ЕК ни постави под строго наблюдение заради макроикономически дисбаланси
ЕК ни постави под строго наблюдение заради макроикономически дисбаланси

Страната ще бъде поставена под специален мониторинг, а правителството ще има за цел да предприеме решителни политически действия за преодоляване на несъответствията с макроикономическите критерии, заложени от ЕК, съобщава комисията.

Причина за решението на ЕК е банковата криза от миналата година, която е предизвикала загрижеността на европейските институции за наличието на недобри практики в банките с местни собственици. Това е довело до цялостна макроикономическа нестабилност. Като причини за налагане на мярката са посочени още корпоративната задлъжнялост и слабостите на пазара на труда.

България до момента се намираше в процедура за несъответствия в тази област, а сега ще има по-задълбочено наблюдение на страната, обясни еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

За подобни проблеми през ноември миналата година бяха уведомени 16 от държавите в ЕС. При 10 от тях, сред които и България, до момента нямаше последствия.

Еврокомисията предприема аналогични мерки и срещу държави, като изпраща силен сигнал за структурни реформи и консолидиране на публичните финанси, става  ясно от съобщението. Така процедура е предвидена и за други страни от ЕС, сред които са Франция, Португалия и Румъния. На Париж е дадено време до 2017 г., за да коригира дефицита и да проведе вече обявените амбициозни структурни реформи. Под наблюдение, макар и не толкова строго, е и Германия.

Източник: https://www.economic.bg/