ЕЦБ и МВФ резервирани към гръцкия план за реформи

Rate this post

Двете институции се оплакаха, че представеният списък с реформи не се придържа към сегашната програма, както Атина беше обещала миналата седмица

ЕЦБ и МВФ резервирани към гръцкия план за реформи
ЕЦБ и МВФ резервирани към гръцкия план за реформи

Две от трите институции – Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), отговорни за наблюдението на спасителния пакет за Гърция, изразиха силни резерви към новия гръцки план. Това означава, че финансовото бъдеще на Гърция продължава да е несигурно, отбелязва Financial Times, цитиран от БТА.

Двете институции се оплакаха, че представеният от гръцкия финансов министър Янис Варуфакис списък с реформи не се придържа към сегашната програма, както Атина беше обещала миналата седмица.

„В немалко области, включително може би най-важните от тях, писмото не дава ясни гаранции, че правителството възнамерява да предприеме реформите, предвидени в (програмния) меморандум,“ заяви председателят на МВФ Кристин Лагард.

Макар че МВФ и ЕЦБ изпълняват само съвещателна роля за финансовите министри от еврозоната, техните опасения може да окажат влияние върху парламентите, особено германския, които сега трябва да одобрят удължаването на спасителния план, преди той да изтече в събота, изтъква „Файненшъл таймс“.  „МВФ ще настоява Атина да се придържа към средносрочните цели на спасителния план“, каза висш служител, взел участие в разговорите. „Ние сме в много неспокойни води.“

Вчера властите в Атина разчистиха едно от последните препятствия пред удължаването на спасителния план за Гърция с още 4 месеца, след като финансовите министри от еврозоната одобриха списък с икономически реформи, които Атина обеща да изпълни.

Гръцкото правителство е изправено пред месеци тежки преговори със своите кредитори за това как да бъдат облекчени дълговите равнища и програмите за икономии, след като си осигури – но само условно – спасителна помощ от еврозоната, с която спечелва време до края на юни, посочва британският Гардиън.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас трябваше да отстъпи пред натиска на силите начело с Германия и да се съгласи да се придържа към широките условия на спасителния план, за да получи четиримесечно удължаване на помощния пакет, който той многократно се заричаше да премахне, отбелязва изданието.

Въпреки твърденията му, предназначени за домашна консумация, че омразната „тройка“ (Европейската комисия, МВФ и ЕЦБ) е мъртва и че спасителната програма е погребана, и двете продължават да са в играта, изтъква „Гардиън“.

В гръцката криза настъпи рядък момент на консенсус, пише американският в. „Ню Йорк таймс“ за постигнатото съгласие за удължаване на спасителната програма за Атина с четири месеца.

През последните няколко месеца, след като Гърция отново се издигна като заплаха за глобалната икономика, ново поколение гръцки популистки лидери се заричаше да срине европейската политика на икономии. Появи се опасност от настъпване на непоправим разрив с водещите сили в Европа, особено Германия. Имаше обиди, предсказания за бедствие и обвинения в двуличие и измама.

Но вчера Гърция и Европа изведнъж се сдобриха с изненадваща лекота – поне за момента, посочва изданието.

Източник: https://www.economic.bg/