Държавата дава 150 млн. лв. ДДС по водни проекти

Това предлагат депутати, след като ЕК изненадващо отказа да поеме разходите по данъка

Държавата дава 150 млн. лв. ДДС по водни проекти
Държавата дава 150 млн. лв. ДДС по водни проекти

Допълнителни 150 млн. лeвa ще отпусне бюджета за финансирани по европейските структурни фондове и Кохезионен фонд водни проекти за изплатено ДДС. Това става ясно от проект на изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, внесен в последния работен ден преди Великденската ваканция на парламента от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Диана Йорданова. Стоянова и Йорданова са председател и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, предаде БГНЕС.

В мотивите се посочва, че приходите върху държавния бюджет ще намалеят със 150 млн. лв., тъй като тези общини, които са получили финансиране за изграждането на т.нар. “водни цикли” по Оперативна програма “Околна среда” ще трябва да го възстановяват.

Законодателната промяна се налага заради позицията на ЕК, приета изненадващо в хода на изпълнение на програмата, че разходите за ДДС по проекти за реконструкция на ВиК-инфраструктурата не могат да се поемат за сметка на европейското финансиране. Решението на ЕК постави българските власти в затруднено положение, тъй като то бе факт, едва след като Управляващият орган на ОПОС вече бе сключил договор с бенефициентите, в лицето на десетки български общини.

“Възстановяването на ДДС на общините за 7-годишен период ще окаже ефект върху бюджетните приходи, поради което е предложено поетапно упражняване на правото на данъчен кредит в рамките на две финансови години – 2015 г. и 2016 г., в зависимост от периода, през който са получени доставките, за които се предоставя новия срок за упражняване на данъчен кредит”, посочват в мотивите си Менда Стоянова и Диана Йорданова.

Заради изискването на ЕК още от ноември 2014 г. УО на ОПОС е преустановил възстановяването на ДДС по водните проекти на общините. До решението за законодателна промяна се стига и след настояване на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и министъра на околната среда Ивелина Василева, които са се сблъскали с категоричната позиция по непризнаването от ЕК на ДДС по водните проекти и при последната визита през март в София на ръководителите от Генерална дирекция “Регионална и градска политика” на комисията – Витория Алиата ди Вилафранка и Валтер Дефа.

Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013 е най-проблематичната от стария програмен период. Възстановените от Брюксел средства по нея все още не са минали границата от 50%, а до окончателното изтичане на програмния период има малко повече от шест месеца. Заради системни грешки при обществени поръчки и управлението на програмата 2010-2013 г., ЕК бе замразила плащанията в продължение на година.

Възстановяването стана възможно едва след като правителството се съгласи да бъде наложена “плоска” финансова корекция в размер на 152 млн. лв. Програмата е рекордьор и по допуснати грешки през първия програмен период, в който България усвоява европейско финансиране.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this