Доларът поевтиня след спад на китайските акции

Rate this post

Златото изгуби инерция

Доларът поевтиня след спад на китайските акции
Доларът поевтиня след спад на китайските акции

Щатският долар се задържа близо до 2-седмично дъно спрямо кошница от валути в понеделник, след като най-големият спад на шанхайската борса за последните 8 г. предизвика търсене на по-безопасни валути, като същевременно силни икономически данни подкрепиха еврото.

Китайските акции изгубиха 8,5%, тласкайки европейските акции с 1% по-ниско, а американският индекс S&P 500 достигна най-ниската си стойност за последните 2 седмици. Събитието накара търговците да се насочат към еврото, както и към безопасните японска йена и швейцарски франк.

Доларът достигна и 2-седмично дъно спрямо йената на 123.01, като последно се търгуваше на загуба от 0,4% за 123.50 йени.

Еврото също така бе подкрепено и от оповестяването на силни икономически данни.

Германският индекс за бизнес активността на IFO нарасна до 108.0 през юни, надминавайки значително очакванията за спад до 107.2.

Други данни показаха, че поръчките на капиталови стоки, несвързани с отбраната, са нараснали през юни. Доставките на основни капиталови стоки обаче са намалели с 0,1%. Тези доставки се използват за изчисляването на разходите за оборудване при измерването на БВП.

Пазарът ще следи отблизо заседанието на Фед на 28-29 юли, за да разбере дали политиците ще дадат повече яснота относно предстоящото повишаване на лихвения процент. Нарастващите очаквания, че първото увеличение ще бъде през септември, бяха основен фактор за силата на долара през последния месец.

Щатската валута бе на загуба от 0,43% спрямо швейцарския франк на 0.9583.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, последно бе на загуба от 0,80% до 96.461.

Златото изгуби инерция

Златото изгуби инерция в понеделник като остана да се търгува в близост до 5- и половина годишното дъно под 1 100 долара за тройунция.

Спот златото изгуби 0,4% до 1 096.44 долара за тройунция, след като миналата седмица реализира пета поредна загуба на седмична база, което е най- дългата губеща серия на метала от края на 2012 до сега.

Американските фючърси с доставка през август обаче поскъпнаха с 1% до 1 096.40 долара за тройунция.

Фед ще проведе 2-дневно заседание тази седмица, което ще бъде внимателно следено от пазарите за нови сигнали относно предстоящото увеличение на лихвения процент в САЩ.

Миналата седмица кюлчетата изгубиха 3% от стойността си, след като резки разпродажби на пазарите в Ню Йорк и Шанхай предизвикаха допълнителни спадове, като в петък цената падна до 1 077 долара, достигайки най- ниската си стойност от февруари 2010 г. до сега.

Спадът дойде въпреки слабостта на долара, който изгуби 0,8% спрямо кошница от валути след спада на американските акции и възвръщаемостта на правителствените облигации.

Запасите на най- големия публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, също се понижиха за седми пореден ден в петък, достигайки 21.87 млн. тройунции, което е най- ниското им ниво от септември 2008 г. досега.

Сред останалите благородни метали паладият изгуби 1,9% до 610.50 долара за тройунция, платината изгуби 0,2% до 980.25 долара за тройунция, а среброто поевтиня с 0,6% до 14.63 долара за тройунция.

Източник: https://www.economic.bg/