Доларът реализира печалби след силните данни за САЩ

Rate this post

Златото поевтиня след оптимистичните данни за заетостта в Америка

Доларът реализира печалби след силните данни за САЩ
Доларът реализира печалби след силните данни за САЩ

В петък американският долар поскъпна спрямо останалите основни валути, след като данни от Министерството на труда показаха солиден ръст при неселскостопанската заетост и силно възстановяване на заплащането през януари, които укрепиха виждането, че Фед ще увеличи лихвените проценти към средата на годината.

От министерството заявиха, че миналия месец неселскостопанската заетост е нараснала с 257 000, вместо с очакваните 234 000. Освен това данните за ноември и декември също бяха ревизирани в положителна насока.

В добавка заплатите нараснаха с 12 цента през миналия месец, след като спаднаха с 5 цента през декември. На годишна база това означава ръст от 2,2%, който е и най- големия от август насам, увеличавайки очакванията, че от Фед вече няма да могат да се позовават на ниската инфлация като причина да държат лихвените проценти ниски.

Доларът възвърна загубите си спрямо еврото от четвъртък. Единната валута изгуби 1,4%, реализирайки най- голямата си загуба спрямо зелените пари за последните два месеца. Доларът достигна и най- високото си ниво спрямо йената за последните 3- и половина седмици на 118.95.

Търговците следят отблизо действията на централната банка на САЩ за следи относно това кога ще бъдат увеличени лихвените проценти над исторически ниското сегашно ниво. Увеличението вероятно би подкрепило долара, привличайки инвестиционни потоци към САЩ.

Последно еврото бе на загуба от 1,38% спрямо долара на 1.1333.Доларът бе на печалба от 0,45% спрямо франка на 0.9254.

За седмицата, обаче, еврото леко поскъпна, записвайки втора последователна седмица на печалба, донякъде поради спекулациите, че Швейцарската централна банка купува евро.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на печалба от 1,15% до 94.640.

Златото поевтиня след оптимистичните данни за заетостта в САЩ

Златото изгуби повече от 2% в петък, докато доларът поскъпна, след оповестяването на по- добрите от очакваното данни за заетостта в САЩ, които повишиха очакванията, че Фед ще увеличи лихвените проценти към средата на годината.

Неселскостопанската заетост нарасна с 257 000 през миналия месец, надминавайки очакванията за ръст от 234 000, докато нивото на безработицата нарасна до 5,7%, тъй като повече хора са се влели в работната сила.

Спот златото спадна до 3- седмично дъно на 1 228.25 долара за тройунция като последно бе на загуба от 2,4% на 1 237.62 долара. Това е и най- големият му спад от 15 декември до сега. Не седмична база металът изгуби 3,8%, което пък е най- големият му спад от 31 октомври до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през април поевтиняха с 2,2% до 1 234.60 долара за тройунция.

Доларът поскъпна с 1,2% спрямо кошница от основни валути, подкрепен от ръста във възвръщаемостта на еталонните 10- годишни правителствени облигации до над 1,9%.

Като измерител на инвеститорския интерес, притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, нараснаха до 24.86 млн. тройунции, достигайки нивото си от септември миналата година.

От Китайската асоциация за злато обявиха, че консумацията на метала е паднала с 24,7% до 886 тона през миналата година, въпреки че изходящата продукция на най- големия консуматор на метала в света е нараснала с 5,5%.

Спот среброто изгуби 3,7% до 16.76 долара за тройунция. Платината бе на загуба от 2,6% до 1 218.50 долара за тройунция, а паладият се понижи с 1,7% до 779.00 долара за тройунция.

Източник: https://www.economic.bg/