Deutsche Bank смята да продаде Postbank

Rate this post

Решението предизвика разнопосочни реакции

Deutsche Bank смята да продаде Postbank
Deutsche Bank смята да продаде Postbank

Германският банков гигант Deutsche Bank обяви, че иска да продаде филиала си Postbank. Намерението беше съобщено след края на заседание на надзорния съвет на банката, предаде AFP.

В понеделник Deutsche Bank ще представи новата си стратегия за справяне с предизвикателствата, като една от осите в нея е свързана с бъдещето на Postbank.Продажбата ще се осъществи чрез т.нар. операция деконсолидиране на дъщерната банка, тоест Deutsche Bank ще се раздели минимум с мажоритарния пакет акции, който притежава в по-малкото банково дружество.

Postbank беше приватизирана от германската държава през 1995 г. и се котираше на борсата във Франкфурт. Тя беше погълната от Deutsche Bank в периода 2008-2010 г. Само в Германия Postbank има 14 млн. клиенти и нетната й печалба се оценява на278 млн. евро за миналата година. Чистата печалба на групата Deutsche Bank за същия период е 1,7 млрд. евро.

Postbank има седалище в бившата столица Бон и в нея работят 9800 души. Deutsche Bank, която е създадена през 1870 г., днес има общо 98 хил. служители, от които 45хил. в Германия. Тя обаче също има проблеми, свързани със съдебни скандали, нарастващо регламентиране в банковия сектор и посредствени постъпления. Утре Deutsche Bank ще публикува резултатите си за първото тримесечие на настоящата година, вместо да го направи на 29 април, както беше планирала, предаде БТА.

По повод новината за продажбата на Postbank, Единният синдикат в сектора на услугите обяви, че приема положително решението на надзорния съвет на Deutsche Bank, тъй като то открива положителни перспективи за служителите на банката. В друго изявление синдикатът посочва, че ръководството на Deutsche Bank е взело решение да се раздели с дъщерното си дружество посредством изваждането му на борсата.

Вчера няколкостотин служители на Postbank протестираха пред седалището на Deutsche Bank във Франкфурт, за да изразят безпокойството си за бъдещето на банката.

Източник: https://www.economic.bg/