Депутатите ще разследват пенсионните фондове

Rate this post

Временна 8-членна комисия от всички партии ще има 1 месец да проучи състоянието на дружествата

Депутатите ще разследват пенсионните фондове
Депутатите ще разследват пенсионните фондове

Народното събрание създаде временна анкетна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и ефективността от прилагането на регулаторната рамка.

Предложението за създаване на подобна комисия дойде от БСП и беше подкрепено в зала от 155 депутати от всички групи, двама бяха против, а 1 се въздържа, предаде БГНЕС. Още при внасянето на предложението подписите си под него сложиха депутати от БСП, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Комисията ще се състои от 8 члена, по един от всяка парламентарна група и ще действа един месец. Председател на комисията ще бъде Корнелия Нинова от БСП, а зам.-председател Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Членове на комисията ще са още Владислав Николов (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Димитър Байрактаров (ПФ), Любомир Владимиров (Атака), Марияна Тодорова (АБВ) и Чавдар Пейчев (БДЦ).

Според вносителите предстоящите дискусии върху предложените от управляващата коалиция промени в пенсионното осигуряване засягат интересите на стотици хиляди българи и комисията трябва да се запознае в детайли със състоянието на пенсионните фондове.

Предложената комисия е излишна, обяви в началото на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обяви, че обхватът на предлаганата комисия се покрива с този на бюджетната комисия и няма нужда да се създава нова такава. Бюджетната комисия е комисията, която от седмици се занимава с пенсионни фондове и с Комисията за финансов надзор, добави тя и попита кому е нужна нова комисия от 8 човека.

Менда Стоянова все пак призова колегите си от ГЕРБ да подкрепят създаването на тази комисия, за да няма публикации в медиите, че ГЕРБ отварят чадър над КФН. „Това е класически пример за разликата между отговорно политическо поведение и популистко поведение“, заяви в реплика към Стоянова лидерът на ДПС Лютви Местан.