Депутати искат одит на Банков надзор

Представители на 4 парламентарни групи настояват Сметната палата да провери управлението на БНБ

Депутати искат одит на Банков надзор
Депутати искат одит на Банков надзор

Сметната палата да направи одит на изпълнението за ефективността на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014г., заради случая “КТБ”. Такова проекторешение са внесли група депутати, начело с Мартин Димитров, Менда Стоянова, Румен Гечев, Емил Димитров и Петър Славов, съобщават от Сдружение “Граждански блок” към РБ.

Очевидно е, че проблемите на КТБ не са настъпили изведнъж, а са резултат от процеси, които са продължавали с години.

Поставя се въпросът доколко ефективен е бил банковия надзор, дали е бил в състояние да установи своевременно състоянието на банката, лошите практики на банковия мениджмънт при управлението на кредитния ѝ ресурс, които са поставяли под заплаха интересите на вложителите и на банковата система като цяло, изтъкват в своите мотиви народните представители.

“Продължаваме да търсим истината. Затова Сметната палата трябва да направи проверка на “Банков надзор” и да открие виновните в институцията за кризата “КТБ”, заявява Мартин Димитров, цитиран от пресцентъра на “Граждански блок” към РБ.

Според депутатите, инициатори на одита, важно е да се разбере предприети ли са своевременно надзорни мерки, насочени към предотвратяване и преустановяване на незаконосъобразните практики в банката, които са установени от одиторите и квесторите и са довели до неплатежоспособност.

Досега надзорната функция на БНБ не е била обект на такъв одит, но Сметната палата в последните години е извършвала подобни одити на институции с надзорни правомощия като например одитите на Комисията по финансов надзор по отношение на ефективността на застрахователния надзор, на Съвета за електронни медии, на Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори, посочват от “Граждански блок” към РБ.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this