Ципрас предвеща европейска криза в случай на фалит

Rate this post

Продължават напрегнатите преговори между Атина и кредиторите

Ципрас предвеща европейска криза в случай на фалит
Ципрас предвеща европейска криза в случай на фалит

Не всички в Европа са съгласни с това да бъде наказана Гърция, заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас.

„Ако не се договорим с кредиторите, кризата ще обхване цяла Европа. Има различни гледни точки в Европа, като не всички са съгласни с начина, по който се водят преговорите, в опит да бъде задушена Гърция и гръцкото правителство“, заяви Ципрас.

„Това е битка не само на Гърция. Това е битка на всички народи на Европа и нейното бъдеще. Грешат онези, които си мислят, че „наказанието“ ще засегне само Гърция, че само тя ще пострада. Грешат онези, които се опитват да разделят Европа“, каза още премиерът.

Същевременно гръцкият премиер призна, че има „съществено сближаване по някои въпроси“ при преговорите с кредиторите. „Въпреки трудностите съм оптимист. Вярвам, че сме близо до справедливо решение. Но другата страна Европа трябва да оттегли абсурдните си искания за допълнителни съкращения и икономии“.

„Гръцкото правителство не може да се съгласи с абсурдни предложения“, Ципрас заяви в парламента. „Иска ми се да вярвам, че това предложение беше лош момент за Европа или поне лош преговорен трик, който скоро ще бъде оттеглен от самите му автори“, допълни той.

Ципрас се изказа след като вчера Атина реши да отложи вноската си по дълга към МВФ, необичайна стъпка, която разтърси финансовите пазари и може да доведе до допълнителна нестабилност.

Последните социологически проучвания показват, че ¾ от гърците желаят страната им да остане в еврозоната, а все повече искат правителството да приеме предложенията на европейските си партньори и МВФ, които официална Атина засега отхвърля.

Източник: https://www.economic.bg/