Черният понеделник не е началото на нова финансова криза

Българската енергетика е като Гърция – във фалит, смята Симеон Дянков

Черният понеделник не е началото на нова финансова криза
Черният понеделник не е началото на нова финансова криза

“Черният понеделник” не е началото на нова финансова криза. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ тази сутрин. Сривът на китайския юан показва, че китайската икономика вече няма да е водеща. Нейното значение ще се намали. В последните 8-10 години Китай отговаряше за 80% от световния икономически растеж. Сега всички се питат, кой ще покрие този растеж? Аз искрено се надявам това да е Европа. Мисля, че юанът ще се върне на по-високи нива, заключи Дянков.
Гърция навлиза в поредния етап на отрезвяване. След идването на власт на СИРИЗА имаше едно опиянение, че от криза може да се излезе, без да си плащаш задълженията и като се опълчиш на Европейската комисия. Това не стана. Пред Гърция има трудни години. Начинът за излизане от криза е само един – намаляване на разходите, смята Дянков.

Настоящият план за спасяването на Гърция е временен. От икономическа гледна точка той е неизпълним. Този план беше създаден, за да се успокоят нещата политически. Гърците трябва да решат фискалната тема и по-точно, как да се балансират приходите и разходите. Сега ще има избори, ще дойде ново правителство и ще каже: Не сме съгласни с настоящия план. Искаме да преговаряме за нов, прогнозира финансистът.
В България най-голямата корупция е в сектор енергетика. Там положението е сходно с това с Гърция. Системата е във фалит. В енергетиката всичко трябва да се започне наново.
В момента за България най-важно е да се повиши събираемостта на данъците. Тя се срина в периода 2013 – 2014 година. Може да се мисли за политика за различни ставки на ДДС, но аз не мисля, че това ще е полезно, каза още той.
Темата за горивата е сложна. Приказките на премиера и правителство ще дадат ефект, но той ще е краткосрочен. Ние с Ваньо Танов сме я повели тази битка още от 2011 година. Нещата сега приличат на тези от 2011-2012, защото правителството на Пламен Орешарски премахна всички полезни неща, които ние направихме. Сега правителството повтаря тези мерки, защото те се оказаха полезни. От време на време си говорим с Бойко Борисов и то само за чуждестранните икономики. Основна тема е Гърция, разкри Дянков.
Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this