Цената на лошите кредити се плаща от всички

Rate this post

Има вълна от популизъм да се защитават само правата на длъжниците, казва председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова

Цената на лошите кредити се плаща от всички
Цената на лошите кредити се плаща от всички

Цената на лошите кредити се плаща от изрядните платци, а не от длъжниците. Има вълна от популизъм да се защитават само правата на длъжниците. Това посочи председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Миткова в предаването „Тази събота” в ефира на bTV.

„10,9% от портфейла на кредитните институции са лоши кредити – това число е много високо. В Турция, например, която дори не е член на Европейския съюз, цифрата е по-малко от 3%. Цената на това тези хора да не си изпълняват отговорностите е висока за всички останали. Лихвите при кредитите са високи заради лошите кредити – това не се поема от „горките” длъжници, а от горките клиенти”, подчерта Миткова.

Тя е представител на асоциацията, в която влизат 15 фирми с дял от 75% от пазара за събиране на дългове, и призна, че действително в бранша има и некоректни фирми, които използват неетични методи за събиране на задължения.

„В България има над 80 такива фирми и не мога да кажа, че всички използват коректни практики. Има колеги, които прибягват до непозволени методи и те са добре известни в бранша”, призна тя.

Райна Миткова бе категорична, че е необходима е законодателна промяна, която да регулира дейността в бранша.

„Това беше и идеята на създаването на асоциацията – да се съблюдават етични правила и да се спазват правата и на клиентите, и на кредиторите”, посочи Миткова и призова кредиторите да избират внимателно партньорите си сред колекторските фирми.

„При продажбата на дългове клиентът става клиент на една институция, после се оказва клиент на друга. На практика всеки в България би могъл да изкупува дългове, затова тази роля на колекторската индустрия трябва да бъде регулирана – необходима е законодателна промяна, защото миналата година остана вратичка, така че могат в бранша да навлязат всякакви лица”, посочи тя.

По думите й, има различни практики за клиентите в затруднения. „Можем да се свързваме с клиента между 8:00 и 8:30 часа, има регулация колко чест да бъде този контакт – това има как да бъде регулирано”, коментира председателят на Асоциацията на колекторските фирми.

Източник: https://www.economic.bg/