Българите са финансово неграмотни

Според бащата на Валутния борд образованието трябва да е частно, а не държавно

Българите са финансово неграмотни
Българите са финансово неграмотни

Финансовата неграмотност е огромен проблем в България, заяви икономистът проф. Стив Ханке – бащата на Валутния борд – на конференция за финансово образование днес.

Проф. Ханке посочи, че във финансовата грамотност влизат сферите на това как да управляваме имуществото и парите си, потребителските кредити, застрахователно дело и данъчно дело. “Когато човек е грамотен той води поне с едно пред неграмотния. Няма нищо по-приятно от това да ковеш съдбата си и да не я изпускаш от ръце. Нивото на финансова грамотност по света е удивително ниско, дори в САЩ”, коментира проф. Ханке, цитиран от БГНЕС.

Експертът цитира проучване на Световната банка от 2010 г., което показва, че 60% от българите казват, че имат съвсем бегли познания или нямат такива за това какво са взаимноспомагателни каси, за търговски банки – около 35% от хората се определят като неграмотни и нямат представа как да си отворят сметка.

Около 66% не са запознати с потребителски кредити, а допълнителни пенсионни фондове се оказват трудност за 60%. Според данните 80% от българите не се запознати със заемни инвестиционни фондове.

Големият проблем с финансовата грамотност е, че хората си внушават, че разбират много повече, отколкото разбират всъщност, смята професорът.

Според него държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование се политизира. Освен това много често концепциите, които държавата предлага, са или погрешни, или нерелевантни, заяви Ханке. По думите му гарантирането на финансова грамотност трябва да бъде частна инициатива, като компаниите трябва да се опитат да образоват хората и така да ги превърнат в потенциални клиенти.

Икономистът се изказа твърдо, че образованието трябва да се осъществява частно, а не държавно, защото частният сектор е клиентът. Естествено е, той да се стреми да просвещава клиентелата си, допълни той.

Преди Ханке вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че доброто финансово образование би било изключително полезно в социалната сфера. “С добро образование бихме могли да осигурим по-високи доходи и по-добро планиране. Финансовата грамотност би трябвало да става все по-важна за това човек да контролира своя живот”, добави Калфин.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this