България е способна на по-бърз растеж

Институцията подготвя систематичен анализ за страната

Като член на ЕС, България е напълно способна да постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, заяви регионалният директор на Световната банка за Централна Европа и Прибалтийските републики Мамта Мурти, цитирана от БГНЕС.

Мамта Мурти

Ръководителят в международната финансова институция е на посещение в страната. Мурти се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министрите Владислав Горанов и Лиляна Павлова. По време на разговорите са обсъдени възможностите за сътрудничество и подкрепа на банката за стимулиране на растежа в България. Визитата е свързана и с подготвяния от Световната банка систематичен анализ на България.

От пресцентъра на Министерски съвет посочват, че Борисов е запознал госта с рамката правителствената програма, която е в процес на обсъждане и е акцентирал върху подобряването на бизнес средата, инфраструктурата, човешките ресурси и макроикономическата стабилност.

“Правителството е решено да възстанови стабилността и изведе страната на пътя на ускорено изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС”, е подчертал той, определяйки партньорството със Световната банка в тази насока като стабилно. Премиерът е добавил още, че България ще продължи да разчита на институцията за предоставяне на стратегически съвети и финансиране.

Бил е обсъден и последния доклад на Световната банка за глобалните икономически перспективи и рисковете за региона, описани в него. Институцията констатира, че растежът за Европа и Централна Азия през 2014 г. се е забавил под очакваните 2,4%. Основен натиск върху него оказват слабите данни за еврозоната и навлизащата в рецесия руска икономика. В частта на документа, отнасяща се за България, фигурира прогноза за ръст от 1,1% на БВП за настоящата година, което е под очакванията за изминалата – 1,4.

Правителството заложи в Бюджет 2015 икономически растеж от 0,8%. Преди няколкото дни Европейската банка за възстановяване и развитие оряза драстично прогнозата си от 2%, направена през септември до 0,8%.

Източник: БГНЕС

Please rate this