България ще загуби най-много от Grexit

Rate this post

Около 7% от износа на страната ни отива за Гърция

България ще загуби най-много от Grexit
България ще загуби най-много от Grexit

България ще загуби най-много при потенциален срив на гръцката икономика в сравнение със съседките си Румъния и Сърбия, сочи доклад на финансовата къща Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

“Гръцките банки държат значителен дял в България, Румъния и Сърбия,като най-висок дял на чуждестранните вземания e в България”, се казва в доклада, публикуван в понеделник. “Докато прeкият икономически ефект на евентуален Grexit изглежда контролируем, ние смятаме, че банките са най-сериозният потенциален канал за зараза”, допълва доклада.

Според данните, предоставени от Morgan Stanley, около 14% от бизнеса на гръцките банки е в югоизточните европейски пазари. Те притежават пазарен дял от около 25% и техните операции се финансират с депозитите от около 15 млрд. евро (16,7 млрд. щатски долара). Гръцките кредитори представляват 33% от чуждестранните искания в България, 18% – в Румъния и 23% – в Сърбия.

Европейските финансови министри възобновиха преговорите относно кризата в Гърция в понеделник. Германският канцлер Ангела Меркеле под натиск от собствената си партия, която настоява Германия да се откаже от Гърция в името на еврото. Международният валутен фонд сигнализира своето безпокойство от влошаването на финансовата ситуация в страната.

“Виждаме риск от изтичане на големи депозити като ключов механизъмза предаване на риск”, заявиха от Morgan Stanley. “В случай на недостиг на ликвидност, гръцките дъщерни дружества в България, Румъния и Сърбия ще имат нуждата от помощта на местните власти”, се казва още в доклада.

Страната ни също е зависима от Гърция, тъй като износът на Българияза съседката е около 7% или 3,8% от брутния вътрешен продукт, каза Morgan Stanley. В Сърбия и Румъния делът на експорта е 1,4% и 1,1%, или0.4% и 1.1% от БВП на страните.

Банките в Румъния и Сърбия са “по-малко изложени на краткосрочни рискове, свързани с рефинансирането на дълг”, докато “България изглежда по-уязвими, тъй като 805 от общия брутен външен дълг е краткосрочен “, се казва в доклада.

“Не мисля, че един Grexit ще има някакви последици за българската банкова система”, е заявил  Пламен Маджаров, управител пазари в Обединена българска банка, контролирана от Националната банка на Гърция. “Ние нямаме никакви гръцки активи и не трябва да има никакви сътресения. Трябва да се вземем предвид нагласите на вложителите. Ние следим ситуацията, няма напрежение за сега. ”

“Гръцките банки в България са регистрирани по българското законодателство и аз не виждам никакъв риск за българската банкова система,” е коментирал за Bloomberg Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital в София. “Всички гръцки банки в България са потенциални цели за приемане. Ако Гърция излезе от еврозоната, повечето от гръцките кредитори в България най-вероятно ще променят собствеността си. ”

Източник: https://www.economic.bg/