България разчита на външни източници на растеж

Rate this post

ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank представиха прогнозите си за второто полугодие на 2015 г.

България разчита на външни източници на растеж
България разчита на външни източници на растеж

Второто полугодие на 2015 г. предполага по-добро развитие за европейската икономика въпреки турбуленциите от първата половина на годината, като борсовите индекси на континента ще продължат печелившата си серия от началото на 2015 г. и европейските акции имат потенциал за по-добро представяне от американските.

Основните валути и активи като петролът и златото ще продължат в настоящото си темпо и диапазон, ако предстоящото повишаване на лихвите в САЩ не смути финансовите пазари – това са тенденциите до края на 2015 г. в прогнозите на анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank, които те вече шеста година публикуват съвместно.

Петролът и златото може да слязат до ниски нива при извънредна динамика на пазара и така да предоставят изгодна възможност за покупка. Експертите на Saxo Bank посочват моментът на вдигането на лихвите в САЩ като знак за инвестиция в злато. Българските акции вече може би са близо до своето дъно, но все пак потенциал за добро представяне до края на 2015 г. ще имат компаниите, спечелили от европейския пазар.

Глобалната икономика: Подобрения въпреки шоковите събития

Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank виждат съживяване и възстановяване както на европейската икономика, така и в САЩ въпреки поредицата от негативни събития, които рисуват мрачна картина: кризата с Гърция, последиците от руската криза, забавяне в Китай и срив на борсата там, предстоящото повишение на лихвите в САЩ, за което МВФ предупреди, че ще попречи на растежа.

Основното събитие на второто полугодие на 2015 г. е заявеното от Федералния резерв повишение на лихвите в САЩ, което в зависимост от начина на прилагането му ще се отрази на капиталовите пазари и на редица инвестиционни активи, както и на икономическите прогнози. Анализаторите на Saxo Bankвярват, че ФЕД ще вдигне лихвите рязко през септември, като това според тях е по-скоро еднократен акт, с цел да предотврати развитието на балони на пазарите.

Ако това се случи по този начин, те поясняват, че високата цена на капитала ще свие икономиката на САЩ и ЕС отново до нулата, но на следващ етап ще започне реалното подобрение през 2016 г. Негативният ефект от този подход би бил за инвестициите в акции и облигации.  Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг пък са на обратното мнение, като смятат, че ФЕД по-скоро ще повишава лихвите постепенно на малки стъпки, така че да не се отрази на финансовите пазари.

България разчита на външни източници на растеж

През първото полугодие на 2015 г. българската икономика разчиташе най-вече на износа за ЕС предвид възстановяването на икономиката на континента, стимулирана от евтиното евро. Но дори понижаването на лихвените проценти по банковите депозити не провокира съществено потреблението в страната. Търговията на дребно отчита около 1% повишение на годишна база през май, което е показателно за потреблението извън празнични периоди като Великден или Коледа. Лекото ускорение на инфлацията би трябвало да стимулира икономиката занапред поне в номинално изражение. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ на ЕЛАНА Трейдинг обобщава: Очакваме 2015 г. да приключи в доста по-добра светлина в сравнение с трусовете миналата година.

На БФБ добрите резултати ще са за износителите

10% понижение от началото на годината е сериозна промяна за българската борса, която обаче през този период не може да се характеризира с никакъв пазарен тренд. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че на пазара липсваха масови разпродажби, каквито например можеше да има по време на кризисните моменти при преговорите на Гърция с кредиторите. Това означава, че българските акции са близо до дъното си – посочва Цветослав Цачев.   Износителите за ЕС ще са компаниите с добрите резултати до края на годината, така че техните акции ще се представят по-добре. Практиката у нас показва, че времето за ръст на пазара е август или преди края на годината – именно следвайки периодите на корпоративните отчети – обяснява анализаторът от ЕЛАНА Трейдинг.

Доларът запазва силни позиции до края на 2015 г. 

И двата екипа анализатори смятат, че щатският долар ще запази силните си позиции без изненади, макар че експертите на Saxo Bank очакват моменти на спад при положение, че Федералния резерв вдигне рязко лихвите през септември. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг прогнозират 1.15 EUR/USD (1.70 лв. за долар) до края на годината, но само при липса на съществена пазарна реакция към евентуалното повишение на лихвата в САЩ. В обратния случай еврото ще поевтинее отново към най-ниските си нива от 1.05 долара (1.86 лв. за долар).

Инвеститорите може да се обърнат към златото тази година

Златото не беше интересно на инвеститорите дори в по-турбулентните моменти като опасенията за излизане на Гърция от еврозоната или срива на китайската борса. Но повишението на лихвите в САЩ може да пренасочи инвестиции към ценния метал, смятат анализаторите на Saxo Bank.  Те смятат, че промяната в американската икономика ще припомни на инвеститорите за златото, след като настъпи несигурност на пазарите на акции и облигации.

При липса на стресови реакции вследствие на политиката на ФЕД и двата екипа потвърждават, че цената на златото ще се движи в тесен диапазон – 1 100 – 1 200 долара.   Цветослав Цачев добавя: Продължаваме да смятаме, че периодът е подходящ за дългосрочна инвестиция в благородния метал, но с препоръката за предпазлив подбор на момента за покупка. Очакваме суровината да тества дъно на равнища под 1 100 долара за тройунция.

Експертите на европейската инвестиционна банка се отнасят с по-голям оптимизъм както към евентуалното дъно на цената на благородния метал, така и към „тавана“ й: Може да видим също опит за поевтиняване до 1 090 долара за тройунция и дори да се достигне рекордно дъно от 1 032 долара, което е най-добрият момент за покупка. Продължаваме да смятаме, че златото ще завърши 2015 г. на 1 275 долара за тройунция – обобщават специалистите.

Петролът държи нисък ценови диапазон с възможност за тестване на дъно

Петролният пазар е обречен на излишък поне още една година, докато проектите за добив от шистови находища не отчетат съществено понижение, както се очаква според стратегията на традиционните производители.  Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг очакват петролът да тества ниво от 45 долара в търсене на дъното за тази година в случай на извънредна динамика на пазара. Българските експерти прогнозират, че в другите случаи цената на суровината ще варира в диапазон, който за щатския петрол ще е между 45 и 55 долара за барел до края на 2015 г. Специалистите от SaxoBank определят подобна рамка за щатския петрол от 50-65 долара, като очакват да слезе до ниското ниво в края на септември.

Европейските акции продължават печелившата си серия

Сините чипове в САЩ са на високи цени, но инвеститорите не са склонни да продават на късо и да застават срещу политиката на стимули от централните банки. Това важи и за европейските пазари, където индексите пострадаха само около несигурността в Гърция. Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг посочват, че от началото на годината пазарите на Франция и Германия са нагоре с по над 15%, като ще продължат да се представят по-добре от щатските индекси.

Това означава, че и след евентуална краткосрочна корекция ще бъде по-добре да се инвестира в книжа на европейски компании. Въпросът е кога и за колко време ще бъде прекъсната печелившата серия от последните три години, уточняват българските експерти. Американските акции ще се задържат на текущите нива, като подходът на ФЕД при повишаването на лихвите ще определи бъдещата им траектория.

Източник: https://www.economic.bg/