България няма място в еврозоната в момента

Rate this post

Няма силна икономика с евтини заплати, категоричен е социалният министър

България няма място в еврозоната в момента
България няма място в еврозоната в момента

„В момента България няма място в еврозоната. Нашата икономика е по-назад от средната в еврозоната. Това не значи, че ние можем да си го поставим за цел“. Това заяви социалният министър Ивайло Калфин в сутрешния блок на БНТ.

Той обясни, че няма опасност за българите, които живеят в Гърция да се приберат в България. По статистика те са около 10 000 души.

„Има гърци, които си местят сметката в български банки, но това не е масово явление. Нашата стратегия е да привлечем гръцките спестявания в България.Още със започването на кризата, много гръцки фирми се пререгистрираха в България“, коментира Калфин.

Той смята, че еврозоната може да продължи без Гърция, но това ще бъде един лош знак, тъй като това няма да стане със съгласието на южната ни съседка.

Според Ивайло Калфин страната ни има шанс да стигне размера на гръцките пенсии, но е нужно доста време. „Системата у нас е много бавна и тромава и не можем да очакваме утре или други ден да се случат чудеса“, обясни той.

По думите му с промените в пенсионната система, тя става много по-стабилна, а приходите ще нараснат по два начина – чрез събиране на приходната част и увеличаването на възрастта за пенсиониране. „Гаранцията за увеличение на новите пенсии е в промяната на тяхната форма“, подчерта социалният министър.

„След дълги разговори с работодатели и синдикати, всички стигнахме до извода, че сегашната система е лоша. Направили сме вариант, който според експертното и политическото съгласие е най-добрият“, допълни той

На въпрос за минималната работна заплата Калфин заяви, че есента ще бъде предложен нов модел с по-прозрачен механизъм. По думите е му много малко хора у нас получават минимално възнаграждение.

„Няма силна икономика с евтини заплати. Увеличаването на заплащането на труда трябва да е продължително“, категоричен е социалният министър.

Източник: https://www.economic.bg/