България не трябва да отлага критичните реформи

Rate this post

Необходими са промени в електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече в съдебната система, казва Кристалина Георгиева

България не трябва да отлага критичните реформи
България не трябва да отлага критичните реформи

„България не трябва да отлага критичните реформи, за да се възползва от икономическите и социалните възможности, на фона на излизащата от кризата Европа. Реформите са необходими в електронното управление, здравеопазването, образованието и най-вече в съдебната система“, това предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

„Видяхме в Евробарометър, че сме ударили дъното. 96 процента от българите не се доверяват съвсем на своята съдебна система. Като видях това нещо, казах си, какви ли са четирите процента, сигурно са съдиите“, добави Георгиева, която бе сред основните оратори на конференция в Европейския парламент, под с наслов „Моята мечта за България“.

Инициатор на конференцията е евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова. В нея участва и министърът на външните работи Даниел Митов, който предупреди, че идеята на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за европейска армия трябва да отчита вече постигнатото в рамките на НАТО, както и нуждата от допълнителни инвестиции от страните-членки:

„Това, с което трябва да сме наясно, е: първо – как тази армия не дублира вече създадените системи в рамките на НАТО, как допълва НАТО, а не създава излишен шум в системата. И второ, ние и в момента не успяваме да отделим достатъчно ресурс, за да изпълняваме достатъчно ефективно ангажиментите си в рамките на НАТО. Създаването на общоевропейска армия, ще изисква воля за повече ресурси в системата на отбраната. Трябва да си го кажем това. Аз съм „за“, но трябва да е ясно, че всички държави-членки трябва много сериозно да мислят за по-сериозни разходи в сферата на отбраната“, каза външният министър Даниел Митов.

Източник: economic.bg