България – най-добрата дестинация за аутсорсинг в Европа

Rate this post

В световен мащаб страната ни е на трета позиция, показва новата класация на Cushman&Wakefield

България - най-добрата дестинация за аутсорсинг в Европа
България – най-добрата дестинация за аутсорсинг в Европа

България е най-добрата дестинация в Европа за развитие на аутсорсинг според класация на консултантската компания Cushman&Wakefield за 2015, представена от стратегическия ѝ партньор в България и Македония Forton. В световен план страната е на трето място, като в сравнение с година по-рано се е изкачила повече от всеки друг пазар и е с 11 позиции напред.

В европейски мащаб България впечатлява не само заради излизането си на челна позиция, но и заради бързото си придвижване нагоре в класацията. Като ключови фактори консултантите посочват ниските данъци и наличието на достъпна и квалифицирана работна ръка за нуждите на BPO-компаниите. Годишно в страната се дипломират 60 000 висшисти, като в 50% от случаите завършилите са придобили специалност, подходяща за сектора на изнесените услуги. Висок е и делът на добре владеещите чужди езици, което е ключово умение за този бизнес.

Проучването обхваща 36 пазара в света, които привличат компании в сферата на аутсорсинга на бизнес процеси (BPO) и центровете за изнесени услуги. Оценката на участниците се формира на базата на три типа критерии, сред които най-голяма тежест имат разходите, следвани от условията за бизнес и рисковете.

Първата позиция в класацията тази година заема Виетнам, а второто място принадлежи на Филипините, където приходите на компаниите в BPO-сектора миналата година са достигнали рекордните $15 млрд. Миналогодишният първенец Румъния остава на четвърта позиция през 2015. За първи път в аутсорсинг индекса на Cushman&Wakefield е включена Литва, която влиза директно на 11-та позиция – най-високата за нов участник до момента.

Развитието на аутсорсинг бизнеса в България и може да се проследи и през ръста на офис пазара в София. През 2014 са подписани наемни договори за 154 000 кв. м площи, което е резултат, съизмерим само с нивата от предкризисната 2008. Това обясни Михаела Лашова, изпълнителен директор на „Фортън“.

През 2014 компаниите от IT и BPO сектора са страна в 49% от сделките за наем на този пазар в София. От Forton отбелязват, че през последните месеци има засилено търсене на офис площи от страна на BPO и IT компании в големи градове като Пловдив, Варна и Бургас.

Заради стагниращите икономики и пазари на труда в Европа все повече се стопява разликата между нея и Азия/Америка като дестинации за аутсорсинг. В същото време за някои растящи азиатски пазари, като Индия и Китай, вече има опасения от прегряване и висока цена на труда.

Въпреки това най-големият пазар на аутсорсинг услуги в световен мащаб остава Индия, която тази година се изкачва с едно място до 20-та позиция в класацията на Cushman&Wakefield.

Източник: https://www.economy.bg/