България 23-та по усвояване на европейски средства

След нас са Италия, Чехия, Словакия, Румъния и Хърватска

България 23-та по усвояване на европейски средства
България 23-та по усвояване на европейски средства

България се нарежда на 23-то място по усвояване на еврофондовете от 28-те страни-членки на ЕС за програмния период 2007-2013. Това става ясно от справка, публикувана на интернет-страницата на Генерална дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия, пише БГНЕС.

Данните показват в проценти усвояемостта на средствата за всяка от страните-членки за стария програмен период. До края на настоящата година България трябва да усвои остатъка от средствата, иначе ще ги загуби. Става въпрос за около 5 млрд. лв. Проблемът е, че по много от обектите има солидно забавяне при изпълнение на строителните дейности.

От справката става ясно, че България е на 23 място с 65,5% изплатени от ЕК средства. На първите три места са Литва – 93,7%, Португалия – 92,6% и Естония – 92,3%. На 22 позиция със 72,8% е Испания, а след нас са Италия, Чехия, Словакия, Румъния и Хърватска.

От интернет-страницата на ГД “Регионална политика” на ЕК става ясно още, че вече са одобрени общо 266 програми, финансирани по еврофондовете от новия програмен период 2014-2020, които са на обща стойност от над 256 млрд. евро.

От вчера България е с четири одобрени нови оперативни програми. В края на 2013 г. бе одобрена ОП “Развитие на човешките ресурси”, която е с планиран бюджет от над 1 млрд. евро, а по-късно “зелена светлина” бе дадена и за ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”, която е в размер от почти 1,9 млрд. евро.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this