Бюджетът към март е на 250 млн. лв. излишък

Rate this post

Излишъкът в бюджета към края на март възлиза на 250 млн. лв., сочат предварителните данни на МФ за първото тримесечие, съобщиха от институцията.

Бюджетът към март е на 250 млн. лв. излишък
Бюджетът към март е на 250 млн. лв. излишък

В съобщението на ведомството се подчертава, че това е първи излишък за първото тримесечие от 2009 г. насам. Припомня се, че към март 2014 г. беше отчетен дефицит в размер на 874.7 млн. лв.

Причина за излишъка са по-високите приходи, като само през последните два дни в приходните агенции са влезли 340 млн. лв., обясняват от министерството.

Общият размер на приходите до края на вчерашния ден се очаква да възлезе на 7.78 млрд. лв. или 25.6% от годишния разчет, което представлява номинален ръст от 18.3% (1 204.2 млн. лв.) спрямо първото тримесечие на 2014 г.

Ведомството пояснява, че принос за увеличението имат и възстановените на България средства от ЕС по спрени в миналото оперативни програми.

Разходите са за 7.53 млрд. лв. или 22.9% от годишния разчет, което е около миналогодишната им стойност.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към 31 март от централния бюджет, възлиза на 301,9 млн. лв.

Правителството вече съобщи, че 50 млн. от очакваните увеличени приходи ще отидат за великденски добавки за най-ниските пенсии.

Вчера премиерът Бойко Борисов съобщи, че с част от превишението ще бъдат финансирани ремонтите на най-старите участъци на магистралите „Тракия“ и „Хемус“, за които са нужни 100 млн. лв.

Източник: dir.bg