Британският референдум – през юни 2016 г.

Rate this post

Премиерът Камерън настоява за определени реформи, но и да запази страната си в ЕС

Британският референдум – през юни 2016 г.
Британският референдум – през юни 2016 г.

Британският премиер Дейвид Камерън възнамерява да проведе дългоочаквания референдум по въпроса за излизането на страната от Европейския съюз през юни 2016 г.

Така министър-председателят, който сам се обявява против скъсване на отношенията с Брюксел, смята да се възползва максимално от сегашната вътрешна и външна политическа ситуация и Великобритания да остане в ЕС, но в същото време да постигне своите искания към общността, съобщава в. Independent.

„Според изчисленията на министър-председателя, през 2016 г. ще нараснат шансовете му за представяне на един доста ограничен пакет от реформи в ЕС и за избягване на икономическите рискове, които застрашават Великобритания в случай на излизане от ЕС“, се посочва в статията.

Провеждането на такъв референдум до края на 2017 г. беше едно от предизборните обещания на Камерън.

Според източници на вестника, случаят с Гърция, която Брюксел не позволи да излезе от еврозоната, „въодушеви правителството, което реши, че желаните реформи ще бъдат гарантирани“. В същото време в Лондон си дават сметка, че предложените от Великобритания промени в Лисабонския договор, засилващ ролята на европейските институции, ще бъдат ограничени, предаде БГНЕС.

Освен това в британския кабинет не искат референдумът през 2017 г. да съвпадне по време с президентските избори във Франция и за федерален канцлер в Германия, които могат значително да стеснят преговорното пространство за британците.

Що се отнася до вътрешната ситуация, Камерън ще използва нежеланието на сънародниците си да излизат от ЕС, което сега е много голямо. „Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за запазване на членството в ЕС е най-голяма от четвърт век”, казва източникът на Independent.

Според изданието, Камерън може да обяви датата на референдума през октомври тази година, по време на конференцията на Консервативната партия в Манчестър.

Източник: https://www.economic.bg/