Борисов предлага сливане на НАП и митниците

Rate this post

Целта е по-добро функциониране на приходните агенции и успешна борба с контрабандата

Борисов предлага сливане на НАП и митниците
Борисов предлага сливане на НАП и митниците

Премиерът Бойко Борисов обяви, че най-вероятно ще предложи сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници“, съобщиха от информационната служба на Министерски съвет.

Борисов отбеляза големите усилия на изпълнителната власт в борбата с контрабандата и сивия сектор. „Винаги съм казвал, че всичко в една държава зависи от политическата воля и от политическата отговорност. Вече месеци полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите ми са повече от отчайващи“, обясни премиерът.

„Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно” охраняват границите. Ние нямаме система там. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното.“, коментира министър-председателят по време на правителственото заседание.

Той допълни, че тогава най-вероятно ще предложи да бъдат обединени НАП и Агенция „Митници”. „А на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите”, обяви Борисов.

Идеята за сливането на двете приходни агенции съществува отдавна и периодично се обсъжда в публичното пространство. По време на управлението на кабинета „Орешарски“ бяха предприети стъпки в тази насока, но впоследствие коалиционните партньори се отказаха от изпълнението й.

Източник: https://www.economic.bg/