БНБ ще плати близо 9 млн. лв. за новите двулевки

Желаещите могат да кандидатстват до 23 март 2015 г.

БНБ ще плати близо 9 млн. лв. за новите двулевки
БНБ ще плати близо 9 млн. лв. за новите двулевки

Българска народна банка (БНБ) обяви обществена поръчка преди два дни за желаещите да изготвят новите монети от 2 лева, които ще заменят хартиените.

Поръчката е на стойност 8 819 000 лв. без ДДС и включва доставка на отвърнати, ранделовани и сдвоени, готови за отсичане двукомпонентни монетни заготовки от мед-никелова сплав на външния пръстен (сребрист) и мед-никелова-цинкова сплав на вътрешния кръг (златист) за разменни монети с номинал 2 лева, пише БГНЕС.

Времето за кандидатстване е до 23 март 2015 г. Избраният изпълнител се задължава да достави 108 тона (12 млн. броя) заготовки в периода 30 май – 30 юни 2015 г.
Минималните изисквания за кандидатите са минимум 3 изпълнени доставки, сходни или еднакви с предмета на обществена поръчка, изпълнени през последните три години. Участникът трябва да притежава и валиден сертификат по система за управление на качеството ISO 9001:2008, издаден от сертифициран орган с международна акредитация. Крайният срок за изпълнение на поръчката е 31 декември 2018 г.
Новата монета от 2 лв. ще бъде с изображението на Паисий Хилендарски с идея да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на Бъгария.
Припомняме, че през есента на 2013 г. бе оповестена необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета заради бързото изхабяване на двулевовите банкноти. Това от своя страна налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.
Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this