Без данъчни преференции при санирането

Rate this post

Общините очакват загуби, ако се запази отстъпката

Без данъчни преференции при санирането
Без данъчни преференции при санирането

Ще отпаднат данъчните преференции в закона за санирани с държавни пари частни имоти, съобщиха от регионалното министерство във връзка с информационната кампания, която върви по националната програма за енергийна ефективност. Поводът за обсъждане на темата са облекченията, които дава Законът за местните данъци и такси (ЗМДТ) за стимулиране на енергийната ефективност.

Преди няколко дни от Националното сдружение на общините в България алармираха, че масовото обновяване на старите сгради и апартаментите в тях може да доведе до сериозен спад в общинските бюджети, ако бъде приложена преференцията. „Подготвя се поправка в закона, така че данъчната преференция да отпадне за имоти, санирани по националната програма, т.е. с държавни средства“, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.
Идеята е да не се допуска двойна държавна помощ за едно и също нещо. Преференцията за обновено жилище със собствени средства обаче ще се запази.
В регионалното министерство са направени изчисления за София, където за средностатистическо жилище от 80 квадрата например увеличението на данъка и таксата смет общо е около 2-3 лева. Това е незначителна сума за домакинствата на обновените жилища, затова преференцията можело да се отмени, пише „Сега“.
В края на миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова отчете, че вече са подадени 9 заявления в няколко кметства за участие в националната програма по саниране. Споразумения са подписали по три сгради в Благоевград и Димитровград, както и по една във Враца, Варна и Плевен.
Българската банка за развитие (ББР) обяви, че първият сключен договор е във Враца. В сдружението на блок 1 в жк „Младост“ там участват собствениците на 84 апартамента в 3 входа. След като бъде избран изпълнител за обследване на сградата, ще се направи технически проект за обновяването. След това ще се подпише анекс към тристранния договор между ББР, община Враца и областния управител на Враца. В него ще се запишат конкретните финансови параметри и етапите на плащане.
Около 2500 малки и средни строителни фирми могат да участват в Националната програма за енергийна ефективност на жилищата, стана ясно след среща на Строителната камара и министър Лиляна Павлова. Обсъдена е идеята за типови документи при провеждането на обществените поръчки, когато изборът е по критерия „най-ниска цена“. Надзорните фирми да проследят изпълнението на всички дейности още от самото начало до края на целия процес, настояха строителите.
Източник: https://www.economic.bg/