Банките – най-добри в оценката и управлението на риска

Българите са с ниска финансова култура, заяви банкерът Иван Кутлов

Банките – най-добри в оценката и управлението на риска
Банките – най-добри в оценката и управлението на риска

„Банките са най-добри в правилната оценка и управление на кредитния риск. Рискът в България е по-висок от този в развитите европейски държави. Предстои избирателен подход към клиентите, в зависимост от тяхната надеждност”. Това заяви Иван Кутлов, началник управление „Трежъри” на Обединена българска банка (ОББ) по време на 6-тото издание на икономическия форум „Шумът на парите”, предаде репортер на Economic.bg.

Той коментира тенденциите на капиталовите пазари и паричните улеснения на ЕЦБ и Федералния резерв. „Случващото се на капиталовия пазар е добра новина за нас, посредниците. Създава се ликвидност в глобален мащаб, никой не може да предвиди изхода, но това е единственият познат инструмент”, добави Кутлов.

Банкерът отбеляза нуждата от по-задълбочени финансови познания в нашата страна. „Големият проблем е финансовата култура на българите. Няма как ние банките да я създадем. Това е работа на държавата и нейните образователни институции”, обясни той.

Не бе подмината и ролята на институциите. „В България има дефицит на институционализъм. Силните държави имат силни институции. Имаме още доста да наваксаме в това отношение”, категоричен е Кутлов.

Банкерът коментира честите инвестиции в банкови депозити. „Депозитите сами по себе си не са инвестиция. Инвестициите се правят под други форми, не под формата на депозит. Те носят риск. Депозитът не носи риск, но не носи и кой знае каква печалба. Лихвите по депозитите в България паднаха драстично. Банките го направиха в стремеж да подобрят резултатите си”, поясни той.

Според Кутлов банките имат редица инструменти, свързани с валутните пазари. Трябва да се търси начин да се управлява този процес, вместо да се прогнозира в каква посока ще се развие.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this