А ако Германия напусне еврозоната?

Rate this post

Експерти в разнобой за съдбата на немската и европейската икономика в случай на Gerexit

А ако Германия напусне еврозоната?
А ако Германия напусне еврозоната?

Докато през последните месеци бушуваше спорът за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, разногласията около правилната спасителна политика бяха превзели заглавията във вестниците, а страхът на кредиторите никога да не си получат обратно парите растеше, някои известни икономисти припомниха, че има и друг изход от кризата: Германия да напусне валутния съюз и така да даде възможност на южните страни в еврозоната да стабилизират дълговете и овладеят икономиките си, тъй като този ход със сигурност ще отслаби еврото. Тук се имат предвид Гърция, Италия, Испания и донякъде Португалия.

Тази теза застъпи през последните дни Ашока Моди от университета Принстън в САЩ. В коментар, публикуван на 17 юли, той обяснява защо е по-добре Германия, а не Гърция да напусне валутния съюз. „Реорганизацията на валутния съюз е неизбежна през следващите 25-30 г. Единственият въпрос е кой е разумният път, който ще причини най-малко сътресения?“, казва Моди пред Deutsche Welle.

Фискална усмирителна риза

Фискална усмирителна риза
Фискална усмирителна риза

Моди смята, че германският финансов министър Волфганг Шойбле се заблуждава като разглежда в една плоскост гръцките държавни дългове и „експеримента-еврозона“. „Становището на Шойбле е, че ако Гърция излезе от валутния съюз, еврозоната ще продължи да функционира гладко с останалите страни-членки. Той не вижда проблема в конструкцията на еврозоната, а само в неспособността на гърците да следват европейските правила на играта“, казва Моди.

Икономистът признава, че Гърция има проблем с дълговете, но подчертава, че дълговете нямат нищо общо с другите проблеми, с които трябва да се бори валутният съюз. „Ако не се случи нищо друго, освен излизането на Гърция, много скоро ще станем свидетели на друг „гръцки“ проблем. Проблемът е в това, че не може да бъде налагана монетарна и фискална „усмирителна риза“ на толкова много различни икономики“, казва представителят на Принстън.

Както много други икономисти и критици на валутния съюз, и Моди смята, че Италия ще се превърне в следващата голяма грижа на еврозоната. „Ние не знаем, дали Италия ще бъде в състояние да погаси дълговете си“, заявява той и допълва: „Експериментът да бъдат обединени в едно страни с различни възможности и исторически предпоставки просто не функционира“.

Еврото – с фабричен дефект

Еврото – с фабричен дефект
Еврото – с фабричен дефект

 

Най-безболезненият път за излизане от кризата е Германия да въведе отново германската марка. „Германия ще пострада най-малко от евентуално излизане от еврозоната“, твърди Моди.

Идеята за излизането на Германия от валутния съюз не е нова. Тя се лансира още от 2012 г., когато Джордж Сорос публикува вижданията си по въпроса в собствения си блог. Връщането на Германия към марката би довело до моментално обезценяване на еврото, а Германия би получила своята силна валута. По-слабите икономики пък биха могли да се възстановят благодарение на слабото евро. Германците биха станали по-богати, а европейците от Юга – по-малко бедни, твърди Сорос.

В същия ден, в който Моди публикува коментара си, бившият шеф на Федералния резерв на САЩ Бен Бърнанке написа коментар за Института Брукингс. Там той споделя, че Европа не дава своята лепта за решаването на дълговата криза на Гърция и сравнява безработицата в САЩ с тази в Европа: в САЩ тя падна до 5,3%, докато в еврозоната е средно 11%.

Бърнанке пише още, че в еврозоната съществуват огромни различия: „Обещанието беше, че еврото ще увеличи благосъстоянието и ще насърчи европейската интеграция. Това обаче не се случи. И няма да се случи, докато съществуват значителни икономически разлики между отделните страни“, посочва бившият шеф на Централната банка на САЩ. Затова и Ашока Моди смята, че идеята да бъде създаден съюз между толкова различни страни не е била дообмислена, затова валутният съюз сега създава само главоболия, твърди той.

Експертите предупреждават, че без силна политическа воля валутният съюз неминуемо ще се разпадне. Ашока Моди и други критици на общата европейска валута смятат, че Германия ще пострада най-малко от евентуално разпадане на валутния съюз. „В бъдеще може да имаме 2 валути – еврото на юг и германската марка на север. През следващите 30 г. обаче може да имаме и 15 нови валути“, допълва той.

Това би било катастрофа

Това би било катастрофа
Това би било катастрофа

 

Двама професори от лондонския School of Economics смятат, че излизането на Германия от еврозоната би било катастрофа. „След създаването на ЕС, въвеждането на еврото е едно от най-големите постижения на Германия през втората половина на 20 век“, казва професор Джон Райън за DW. В този смисъл еврото е геополитическо постижение с огромен потенциал. По този начин Европа се е превърнала в сигурно пристанище за инвестиции и бизнес, смята професорът. „Ако Германия напусне еврозоната, това ще бъде опустошителен сигнал за всички други, а валутният съюз едва ли ще оцелее”.

Професор Ян Бъг пък смята, че ако Германия напусне валутния съюз, бързо ще я последват Нидерландия, Белгия, Австрия и балтийските държави. „Континентът ще се разпадне и както Северът, така и Югът ще пострадат от това. А страни като Ирландия, Словакия и Словения ще увиснат във въздуха“, казва той.

Двамата професори признават, че възкресената германска марка много бързо ще стане силна валута, но от друга страна ще се превърне в препятствие пред германските износители, чиято конкурентоспособност ще пострада значително.

Източник: https://www.economic.bg/