80% от зеленчуците на пазара ни са вносни

Rate this post

Умишлено се унищожава секторът „Плодове и зеленчуци“

80% от зеленчуците на пазара ни са вносни
80% от зеленчуците на пазара ни са вносни

Около 80% от плодовете и зеленчуците, които консумираме, са вносни, коментира пред БТА Мариана Милтенова, член на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България.

Има дисбаланс между отделните сектори и земеделските производители се преориентират към други производства, добави тя.

„Тази година по-голямата част от марулите, например, не са българско производство, а вносни – италиански, испански. Има и наша оранжерийна продукция, но преобладаващата част са чужди. Оранжерийното производство не е евтино“, обяснява Мариана Милтенова.

„Политиката, която страната ни води през последните години, води към унищожаване на сектор „Плодове и зеленчуци“ и затова неслучайно 80% от консумацията на тези продукти у нас е от внос. За първи път през настоящата 2015 г. ще има подпомагане за т. нар. обвързано производство. Това означава някакви допълнителни средства за сектор „Плодове и зеленчуци“, но те, за съжаление, са много далеч от това, което е потребно.

Твърдението на заместник-министрите на земеделието и храните Цветан Димитров и Васил Грудев, че „в пъти сме увеличили средствата“, е въпрос на изходна позиция, допълни тя.

„Когато тръгнеш от нулата, и с пет лева увеличиш, то е петкратно увеличение. В България 200 хил. души са производители на плодове и зеленчуци и ако им разпределиш 10 или 15 млн. лв, това е нищо. В същото време за производителите на мляко и животинска продукция субсидията е над 150 млн. лева, за тютюнопроизводителите – 106 млн. лв, а те са по-малко от 30 хил. души. Когато сравним нещата разбираме, че този сектор е най-малко подпомаган. Затова аз казвам, че неслучайно, и може би съвсем умишлено, той се води към унищожение“, коментира експертът.

В момента чрез субсидиите се създава дисбаланс между отделните сектори и това преориентира земеделските производители към други производства, предимно на зърно, казва Милтенова. След 2007 г. директното плащане на площ облагодетелства зърнопроизводителите, които получават субсидия 27-28% относителен дял от себестойността на продукцията си, докато при зеленчуците това е 1,5%, а при плодовете – 3-4%, посочва тя.

По думите на Милтенова това е политика, която се води умишлено, „за да може да върви вносът и далаверата по границите и митниците, неплащането за вътрешнообщностните доставки на ДДС от 20% и т. н.“

Според Милтенова заради ембаргото с Русия нашите производителите на плодове и зеленчуци търпят допълнителни, и то най-вече индиректни, загуби, защото продукцията от Холандия, Испания, Полша, Италия, която директно е отивала на руския пазар сега, атакува нашия пазар, и то със сериозни количества.

Източник: https://www.economic.bg/