€750 млн. от еврофондовете за финансови инструменти

Rate this post

Средствата ще бъдат раздавани от търговските банки като нисколихвени кредити

€750 млн. от еврофондовете за финансови инструменти
€750 млн. от еврофондовете за финансови инструменти

През новия програмен период 750 млн. евро от средствата от всички оперативни програми и Програмата за развитието на селските региони (ПРСР) ще бъдат отделени за финансов инженеринг, коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

103 млн. евро от тях ще бъдат отделени за европейската инициатива за малките и средните предприятия. Тези средства ще бъдат управлявани от Европейския инвестиционен фонд, който в момента управлява програмата JEREMY.

Останалите почти 650 млн. евро ще бъдат управлявани от създадения с решение на Министерския съвет Фонд на фондовете, уточни още вицепремиерът. Средствата ще бъдат разпределяни от търговски банки, избрани с конкурсна процедура, под формата на кредити за физически и юридически лица.

„Навсякъде в Европа програмите работят по този начин“, заяви той и допълни, че ще има силен контрол над разходването на средствата.

Очакванията са фондът да заработи в рамките на 1 година.

В сряда на заседанието на Министерския съвет ще бъде разгледан и предложеният от Дончев Закон за европейските фондове.

Вицепремиерът обясни още, че през този програмен период Брюксел иска да види повече финансови инструменти, защото те позволяват на парите „да се въртят“ и имат възпитателен ефект върху пазара.

През периода 2007–2013 г. имаше само 2 финансови инструмента – JEREMY и JESSICA. Чрез тях европейските средства се разпределят под формата на кредити, а не като субсидии, както е другият начин за получаване на европейско финансиране. Условията за получаване на кредити от финансовите инструменти е облекчен и лихвите са по-ниски от пазарните.

Източник: https://www.economic.bg/