4 от 5-те най-големи световни банки са китайски

Rate this post

Китай се превръща във водеща банкова сила

4 от 5-те най-големи световни банки са китайски
4 от 5-те най-големи световни банки са китайски

Четири от 5-те най-големи банки в света са китайски. Това показват данните от последната банкова класация на SNL Financial. Това е значима промяна в сравнение с последните няколко години, когато само 2 китайски банки бяха в глобалния топ 5.

Базираната в Пекин Китайска индустриална и търговска банка (Industrial & Commercial Bank of China) държи първото място с активи на стойност 3,5 трлн. долара. Това означава, че стойността на банката е по-голяма от тази на цялата британската икономика.

Единствено британската HSBC, чието седалище е в Лондон, нарушава китайската хегемония в банковия топ 5. Тя пада с няколко позиции и в момента заема 4-то място, предаде CNN Money.

Най-високо класираната американска банка е JPMorgan Chase, която се нарежда на 6-то място с активи от 2,6 трлн. долара.

SNL обаче отбелязва, че банките в САЩ изчисляват стойността на активите си по малко по-различен начин, в сравнение с международните банки. Това се дължи на специфичните регулации в американската финансова система. При изравняване на критериите, вероятно JPMorganще заеме по-високо място в класацията.

Китайският финансов сектор изпитва сериозни затруднения през последните седмици, след грандиозният срив на фондовата борса. На всичкото отгоре китайската икономика се забавя през тази година и дори огромният индустриален сектор се свива.

Но китайските банки все още успяват да растат, особено сравнени с техните глобални партньори.

Още 2 банки изпаднаха от първата петица в настоящата класация. Това са френската BNP Paribas и японската Mitsubishi UFJ Financial Group. И двете бяха потърпевши от отслабването на валутата в техните държави. През изминалата година еврото и йената са поевтинели значително в сравнение с американския долар. Това обезценява доларовото изражение на активите им.

Ето глобалния банков топ 10 според SNL Financial:

1. Industrial & Commercial Bank of China (Китай) 
2. China Construction Bank (Китай)
3. Agricultural Bank of China (Китай)
4. HSBC (Великобритания)
5. Bank of China (Китай)
6. JPMorgan Chase (САЩ)
7. BNP Paribas (Франция)
8. Mitsubishi UFJ Financial Group (Япония)
9. Bank of American (САЩ)
10. Barclays (Великобритания)   

Източник: https://www.economic.bg/