19 нарушения от 20 проверени договора по еврофондовете

Rate this post

Те са главно в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки

19 нарушения от 20 проверени договора по еврофондовете
19 нарушения от 20 проверени договора по еврофондовете

Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е установила общо 19 нарушения при проверка на 20 договора по еврофондовете през 2014 година. Това става ясно от писмо на директора на АДФИ Венцислав Георгиев до парламента, изпратено на 20 април 2015 г., предаде БГНЕС.

„При 18 от инспекциите, нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки, и при една инспекция във връзка с изплащането на възнаграждения са регистрирани индикатори на измами“, пише директорът на АДФИ Георгиев.

„Неправомерното изплащане на възнаграждения е по програмата за „Рибарство“. От установените случаи на нарушения при разходване на европейски средства при обществени поръчки: 5 са по Оперативна програма „Регионално развитие“, 4 – по ОП „Административен капацитет“, 2 – по ОП „Околна среда“, 2 – по Европейски социален фонд. По един случай на нарушения са констатирани по Програмата за развитие на селските райони, „Рибарство“, ОП „Конкурентноспособност“, Европейското териториално сътрудничество Гърция-България. Нарушение е установено и по един случай по Европейския бежански фонд,“ се казва още в писмото.

То не съдържа конкретна информация за проектите, по които са установени нарушенията. Не са посочени и конкретните бенефициенти на средствата по европейските фондове.

Според писмото, АДФИ е издала 51 акта за установяване на административни нарушения. На прокуратурата са изпратени копия от 5 доклада за извършените финансови инспекции. Проверките са извършени след постъпили сигнали, както и въз основа на изпълнението на годишния план за контрол на обществените поръчки и анализ на риска.

Източник: https://www.economic.bg/