Фед: Фискалната политика на Тръмп създава несигурност

Фед: Фискалната политика на Тръмп създава несигурност

Фед: Фискалната политика на Тръмп създава несигурност

Централната банка ще повиши основната лихва при подобряване на производителността

Фед: Фискалната политика на Тръмп създава несигурност
Фед: Фискалната политика на Тръмп създава несигурност

Възможните промени във фискалната политика, които администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да предприеме, са сред факторите, допринасящи за „несигурността“ около икономическите перспективи. Това заяви председателят на Федералния резерв Джанет Йелън във вторник, предава AFP.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Тя предупреди, че всички планове за разходи трябва да бъдат съобразени с това бюджетът да остане „устойчив“.

Йелън посочи, че Централната банка ще реши дали да увеличи основния лихвен процент, когато инфлацията се повиши и заетостта се засили.

Нейните коментари почти не подсказаха кога ще бъде следващото увеличение на лихвите, тъй като председателят на Фед няколко пъти повтори, че „паричната политика не е предварително зададен курс“ и „решенията ще бъдат взети в отговор на промените в икономическите перспективи и свързаните с тях рискове, които се забелязват в икономическите данни“.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Намаляване на данъците

Но с обещанията на Тръмп за намаляване на данъците и огромни разходни програми, предупрежденията на Йелън за фискалната политика вероятно ще предизвикат голямо внимание у Банковата комисия в Сената, както се случи, когато тя свидетелства пред друга комисия през ноември.

Регистрация на фирма в Пловдив

Тя отказа да оценява специфични данъчни или разходни предложения, но подчерта „важността на управляването на темпа на вече постигнатия икономически растеж и повишаване на жизнения стандарт на САЩ с политики, насочени към подобряване на производителността“.

Йелън не навлезе в повече детайли, но Фед наскоро подчерта, че бавният икономически растеж се дължи отчасти на малките увеличения в производителността през последните години.

Опасенията са, че наливането на пари в икономика, която е близо до пълната си заетост, ще разпали инфлацията, освен ако политиките не са насочени към подобряването на производствения капацитет, например чрез подобрена инфраструктура като пътища, пристанища и летища.

Регистрация на фирма във Варна

Инфлацията е основният враг на Централната банка на САЩ и политики, които стимулират харченето в условия на икономически риск, ще накарат Фед по-бързо да вдигне лихвите.

Въпреки че по време на кампанията си Тръмп критикува Фед, че умишлено държи лихвите близки до нулеви, за да помогне на тогавашния президент Барак Обама, той едва ли би бил съгласен на по-високи лихви, които биха били пречка пред икономическия растеж и инвестициите.

Федералният комитет на свободния пазар, който е изпълнителният орган на Фед, вдигна лихвите през декември едва за втори път през последното десетилетие, година след като ги повиши за пръв път в следкризисния период. Ставките бяха запазени през януари и анализаторите търсеха сигнали в думите на Йелън дали ще бъдат повишени през март.

Регистрация на фирма в Русе

Управителят на Фед обаче не изрази оптимистични възгледи за икономиката.

Последните данни показват, че пазарът на труда продължава да се подобрява и инфлацията се повишава до 2% и Федералният комитет „ще прецени дали безработицата инфлацията ще продължат да се развиват в съответствие с тези очаквания, като в този случай по-нататъшно коригиране на лихвата вероятно би било подходящо“, посочи тя.

Източник: https://www.economic.bg

Please rate this