Първа среща на министър Седларски с представители на социалното предприемачество у нас

Rate this post

Първа среща на министър Седларски с представители на социалното предприемачество у нас

Министър Седларски с представители на социалното предприемачество

министър Седларски с представители на социалното предприемачество у нас
Министър Седларски с представители на социалното предприемачество у нас

Министърът на икономиката Теодор Седларски  се срещна с представители на социалното предприемачество у нас. Участниците имаха възможност да представят проектите, по които работят и проблеми, които срещат по време на своята работа.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Подкрепата на предприемачеството

„Подкрепата на предприемачеството е една от основните задачи, която си поставяме в нашия кратък мандат. Целта на първата ни среща с вас е да набележим заедно най-важните стъпки, идеи и проекти.” Това заяви министър Седларски при откриването на дискусията, инициирана за първи път в Министерството на икономиката.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, директорът на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност”, Ивелина Пенева, зам.-директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАМСП), съветникът на министър Седларски Васил Караиванов и експерти от Министерството на труда и социалната политика. От страна на бизнеса присъстваха Ива Цолова, член на Управителния съвет на ABLE, Юлия Георгиева, мениджър проекти на Сдружение Тук-Там, Юли Вълков, директор на Reach for Change, Боряна Велкова от Обединени идеи за България и др.

Регистрация на фирма в Пловдив

Участниците в дискусията се обединиха около няколко предложения за успешното развитие на социалните предприятия в България, а именно: насърчаване и устойчивост, равно третиране, създаване на условия за взаимодействие, консултации, открит диалог, както и споделяне на отговорността между всички заинтересовани страни. Предприемачите поставиха и въпроса за намаляване на административната тежест чрез осигуряване на пакет от насърчителни мерки, както и предвиждане на бързи и финансово достъпни административни  процедури.

Регистрация на фирма във Варна

Директорът на ЕФК Ивелина Пенева

По време на срещата директорът на ЕФК Ивелина Пенева съобщи, че за първи път през този програмен период е предвидена процедура за социално предприемачество – „Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на НСНМСП“. „Предвидена е подкрепа за стартиращи предприятия с предприемачески идеи, свързани с европейски и регионални предизвикателства.

Регистрация на фирма в Бургас

Биха могли да се отличат предприятия в специфични сфери, например – творчески и културни индустрии, предприятия, разработващи нови продукти и услуги“, каза г-жа Пенева. По думите й подкрепата ще бъде фокусирана и в следните уязвими групи: младежи до 29 год., жени предприемачи и предприемачи над 50 год. Бюджетът на процедурата е 34 373 012  евро, а допустими кандидати са микро, малки и средни предприятия, с по-малко от три приключили финансови години.

Каква фирма да регистрирам в България?

По време на срещата Юлия Георгиева, представител на Сдружението  Тук-Там, сподели че това е  сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. „Допринасяме за положителната промяна тук, като черпим полезен опит от там. Ние сме Тук-Тамовци – общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи от цял свят, която реализира проекти и организира събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и чужбина“, каза още тя.

В рамките на дискусията Боряна Великова, зам.–председател  на Сдружение Обединени идеи за България, запозна участниците с основния си проект – „Идеите това сме ние“, който е посветен на социалното предприемачество и стимулира създаването на социални иновации и проекти. Близо 150 български студенти от страната и чужбина ежегодно работят по ключови въпроси в сферите на технологиите, икономиката, културата, науката, образованието, околната среда, градската среда и др.

Цени на счетоводни услуги

Изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България“

Изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България“ Милена Стойчева сподели, че през последната година управляваната от нея организация е  обърнала поглед към социалното предприемачество. Според нея средата ни не е достатъчно зряла и няма количествено натрупване на мислещи хора в тази насока. „Трябват публично-частни усилия. Необходима е добра координация между институциите и хората от бизнеса. Предприемаческата култура е свързана с желанието да променяш света около себе си и да мечтаеш“, категорична бе тя.

Регистрация на фирма в Перник

От своя страна икономическото министерство предложи да се направи пакет или портфолио с успешни примери, които да се предоставят на инвеститорите, и по този начин да послужат като инструмент за подпомагане връзката между социалните предприемачи и институциите.

Министерството на икономиката пое ангажимент, съвместно с ИАНМСП, да организира конференция за социалното предприемачество, която да даде по-широка публичност и информативност за добрите практики до момента у нас.

Регистрация на фирма в Русе

Източник: МИ