Британският бизнес: европейците смятат да напуснат Острова още през 2017 г.

Британският бизнес: европейците смятат да напуснат Острова още през 2017 г.

Все по-трудно се намират кадри в секторите, където преобладават чуждестранните работници

Британският бизнес: европейците смятат да напуснат Острова още през 2017 г.
Британският бизнес: европейците смятат да напуснат Острова още през 2017 г.

Повече от 1/4 от работодателите във Великобритания се притесняват, че техните служители от държави от Европейския съюз планират да напуснат компаниите и страната още през 2017 г. Това показва проучване на Института за персонал и развитие, проведено сред 1000 компании, предава Reuters.

Актуални цени за регистрация на фирма, изцяло онлайн за цяла България!

Най-големи са притесненията на работодателите в областта на образованието и здравеопазването, където съответно 43% и 49% от анкетираните очакват подобни проблеми.

Британският трудов пазар остава стабилен, но решението за напускане на ЕС вероятно ще накара компаниите да преосмилят своите стратегии за обучение, тъй като в бъдеще ще имат по-малко европейски работници.

Премиерът Тереза Мей обеща по-строг контрол върху имиграцията след Brexit, който вероятно ще се осъществи през 2019 г., дори страната да изгуби безпрепятствения си достъп до общия пазар на ЕС.

Работодателите, които разчитат основно на работници от ЕС, се борят да запълнят някои свободни позиции: предприятия в търговията на едро и дребно, производството, здравеопазването, настаняването, хранителния бранш отчитат 45% от свободните работни места в края на 2016 г.

Регистрация на фирма онлайн в София и в цяла България

Броят на европейците, работещи на Острова, нараства по-бавно през последното тримесечие на 2016 г. в сравнение с месеците преди референдума, отчита Геруин Дейвис, съветник на института по въпросите на трудовия пазар.

„Това създава значителни предизвикателства за набиране на персонал в сектори, които традиционно разчитат на чуждестранни работници, да запълнят свободните позиции. Те са особено уязвими към перспективата за бъдещи промени в имиграционната политика на ЕС“, обясни Дейвис.

Регистрация на фирма в Пловдив

Признаци за недостиг на работници имигранти се появиха през миналата година в селскостопанския сектор още след референдума през юни, тъй като спадът в стойността на паунда направи Великобритания по-малко атрактивна дестинация за работа.

Източник: https://www.economic.bg/

Please rate this