Трябва ли счетоводителят да е от моя град?

Счетоводство гр. Благоевград

Трябва ли счетоводителят да е от моя град? Ако вашият счетоводител е от друго населено място, ще трябва да водите комуникацията си с него, предимно по телефона или чрез имейл.

Това може да се отрази неблагоприятно, тъй като има доста неща които може да желаете да коментирате предимно на живо ,, лице в лице“.

Когато работиш със счетоводител, който се намира в друго населено място, трябва да вземеш предвиш факта, че ще трябва да изпращаш документите по куриер или ще се сканират със скенер или снимани чрез смарт телефон.

В 21 век, века на комуникациите и интернет технологиите, почти всички отчети и декларации могат да бъдат подадени онлайн, така че това ти позволява да използваш счетоводител от различно населено място.

Счетоводните кантори, позиционирани в твоя град

Обикновено в тях практикува повече от един специалист – те имат най- голям опит в счетоводното обслужване на по-малки фирми и самоосигуряващи се лица.

Точно такъв тип кантори са подходящи за малки предприемачи и стартиращи бизнеси.

Една голяма част от собствениците на малък бизнес предпочитат да изберат счетоводна кантора от града, в който развиват дейността си.

Най-важната причина за това е, че можеш директно да отидеш до счетоводителя, да комуникараш с него на живо и да обсъждате всички аспекти от твоят бизнес и предприемаческа дейност.

Когато специалистът е от твоят град може да си предавате докумените на ръка и по- често да имате личен контакт.

Трябва ли счетоводителят да е от моя град? Най-важното за счетоводителят е да е достатъчно компетентен и запознат с данъчната и счетоводната материя, да е опитен и да дава правилни съвети, това е от значение за развитието ти.

Препоръчително е да избереш някого,  който вече е работил в сферата на бизнеса ти и е придобил нужния опит, и който може да ти дава бързи, ефикасни и ценни съвети.

В същото време е необходимо той да бъде човек, който проявява интерес и загриженост за теб и малкия ти бизнес, на когото може да имаш доверие и да разчиташ за дълъг период от време.

Време за решение

  • Приятна ли ти е комуникацията със счетоводителя?
  • Проявява ли интерес и загриженост за твоят бизнес и нужди?
  • Проявява ли инициативност и дава ли конктерни отговори и решения, които са от неговата компетентност?

Да се избере счетоводител, е строго индивидуален процес, който изисква внимателен анализ. Също така е важно да бъде съобразен с предмета на дейност на бизнеса ти.

Нашият съвет е да прецезираш информацията, която имаш и да пристъпиш към действие да сключиш договор след като си сигурен, че това е човека с който ще вървиш следващите месеци и години.

Факторите, които е най- добре да вземеш предвид и които биха повлияли на твоето решение, са:

-личните ти впечатления от първата среща опитът и компетентността на счетоводителя в твоята сфера на дейност;

– неговото работно време и срокове за реакция;

-до колко портфолиото му от услуги покрива твоите нужди;

дали таксите за неговите услуги се покриват с твоите финансови възможности.